Čaj od konoplje – Lekovitosti, uticaji na zdravlje, doziranja i recepti

Konoplja (lat. Cannabis) je jednogodišnja biljka iz porodice Cannabaceae. U narodu je poznata pod sledećim nazivima: kanabis, gandža, marihuana i trava. Potiče iz srednje Azije, a pošto se prilagođava različitim klimama i zemljištu, danas se uzgaja svuda u svetu.

Njena visina iznosi između 50 cm i 6 m. Koren je vretenast i čini oko 10% mase konoplje. Stabljika je uspravna, zelena i prekrivena sitnim i krutim dlačicama. Njena debljina je oko 8 mm. Cvetovi se nalaze na vrhu stabljike. Kod ženskih biljki nemaju peteljke, a kod muških su u obliku grozda. Plod je jajastog oblika, tamnozelene ili smeđezelene boje.

Postoje dve vrste ove biljke. Konoplja koja ima primenu u industriji se naziva industrijska konoplja (lat. Cannabis sativa) i od nje se dobija tkanina, hartija, gorivo, itd. Biljka koja se koristi u medicini, verskim ritualima i za uživanje je indijska konoplja (lat. Cannabis indica) i ona sadrži veću količinu psihoaktivnog sastojka delta-9-tetrahidrokanabinol (THC).

Smatra se da je konoplja prva biljka koju je čovek kultivisao. Njen značaj za industriju je bio nemerljiv sve do XIX veka kada su je zamenili pamuk i nafta. Više od 5000 godina se upotrebljava kao lek i posebno pomaže ljudima koji boluju od teških bolesti. Mnoge religije i pokreti je smatraju svetom biljkom. Ukoliko se često koristi, može izazvati psihičku zavisnost.

Seme ove biljke je bogato aminokiselinama, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i enzimima. Od njega se dobija konopljino brašno koje ne sadrži gluten i druge alergene. Konopljino ulje ima brojna lekovita svojstva, a posebno je dobro za negu kože i kose.

U svetu se održavaju brojni protesti čiji je cilj legalizacija ove biljke. Ona je u Srbiji nezakonita pa se posedovanje, uzgajanje, prodaja ili prevoz kažnjavaju zatvorom. U Hrvatskoj je dozvoljeno korišćenje u medicinske svrhe (kod bolesti kao što su rak, AIDS i multipla skleroza), kao i uzgajanje industrijske konoplje. Bosna i Hercegovina je, posle rata, postala jedan od najvećih proizvođača ove biljke.

Lekovitost i zdravlje

Čaj od konoplje se priprema od sušenih listova, cvetova i semenki koje se melju. On pozitivno deluje na organizam tako što:

 • povećava energiju;
 • relaksira telo i um;
 • otklanja nervozu i nesanicu;
 • snižava visok krvni pritisak;
 • kontroliše i snižava nivo holesterola u krvi;
 • poboljšava varenje i probavu;
 • pomaže ljudima koje muči jaka kiselina u želucu;
 • ublažava probleme sa bubrezima;
 • sprečava konvulzije (grčenje mišića);
 • pomaže u regulisanju telesne težine i njenom održavanju;
 • sadrži kanabinoid CBD koji pomaže u lečenju reumatoidnog artritisa, kolitisa, upale jetre, kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti;
 • ublažava upale krajnika, groznice i mučnine.

Od ovog napitka se mogu praviti obloge koje smanjuju otekline na koži i ublažavaju njenu reakciju na ujede insekata.

Nuspojave i neželjena dejstva

Kao i većina drugih čajeva, ni ovaj se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci.

Dnevno ne treba uzimati više od 2 šolje napitka.

Recept: kako skuvati domaći čaj od konoplje?

Domaći čaj od konoplje

Sastojci:

 • 1 kašičica sušenih listova konoplje (1 g);
 • 3 dl vode.

Primena i korišćenje:

 1. Biljku preliti kipućom vodom i poklopiti posudu.
 2. Čaj procediti posle 10 min.
 3. Pošto mu je prijatan ukus, nema potrebe da se sladi.
 4. Najbolje je da se pije pred spavanje jer opušta organizam.

Ocenite ovaj čaj

Slični čajevi